Kereső

Kezdőlap

Bemutatkozás

E-önkormányzat

E-ügyintézés

Adobe Reader letöltése


Jogszabály kereso


Társulási portál        Hírek        Nyomtatványok        Térkép        Laptérkép

Turizmus

LÁTNIVALÓK

Növény és állatvilága

A szikes puszták, mocsarak vadon élő állat- és növényvilága minden képzeletet felülmúló változatossággal lepi meg azokat, akik meg akarják ismerni ezt a csak látszólag monoton tájat. A talajadottságokat követve a növényzet is mozaikos. A magasabb szárazabb padkatetőkön jelenik meg a cickafark füves puszta. A gyepszint meghatározó fűfaja a vörösnadrág csenkesz, amelynek jellegzetes színváltozásai öltöztetik a pusztát. Tavasszal kékeszöld, nyáron vörös, végül aranysárgára szívja a nap. Értékes gyógynövény a sziki kamilla, mely tavaszonként beborítja a legelőket. Védett növényünk az erdei útifű. Legismertebb és a kirándulók által legkedveltebb a sóvirág.

Változatos a mocsárrétek növényvilága, ahol a tarackos tippan zsombékjai között magunk körül különböző sárgálló boglárkákat, illatos mentaféléket és lósóskát látunk. Színes virágaival akár egy-egy évszak képét is meghatározza a lila virágú vesszős füzény, a sárga lizinka, a bordós virágú orvosi nadálytő vagy ősszel a kékeslila sziki őszirózsa. A mocsarakban tündérfátyol, tündérrózsa, rucaöröm, kolokán virít. A tavakat nád, sás, gyékény, tavi káka szegélyezi, de megtalálható Hortobágyon a tatárjuharos sziki erdő, és a sztyepptölgyes /ma már csak Ohaton és Újszentmargita mellett/. A hézagos lombkorona alatt megjelenik a magyar zergevirág, a méreggyilok, a fátyolos nőszirom, a tisztásokon pedig a sziki kocsord és réti őszirózsa.

Amikor valaki Hortobágyról hall, első gondolata, hogy itt csikósok élnek, akik lovon járnak. Igaz büszkeségünk a pusztán nyargaló ménes, a régi pásztorkodó életformát megőrző szürke marha gulya, a rackanyáj, vannak azonban olyan állatfajok amiről keveset, vagy igazából semmit sem tudunk mi magyarok.

A legkisebbek közül az egyenesszárnyúak közösségei biztosítják a táplálékbázist az itt található ragadozóknak, de a lepkéknek is mintegy 300 fajával találkozhatunk (elsősorban az erdős részek közelében). A nádasok világa szinte életre kel lakói, az apró énekesmadarak dalától. Ők: barkós cinege, nádi sármány, tücsökmadarak, nádiposzáták. Itt fészkel az egyetlen hazai fészkelő vadlúdfajunk a nyári lúd, de otthona szárcsának, vízityúknak, több vadréce fajtának. A mélyebb vízfelületeken úszó és bukómadarak, vöcskök, kárókatonák élnek. A Hortobágyon fészkelő vízimadarak állománya a teljes világállomány 1-10% között van (bölömbika, kanalasgém, fattyúszerkő).

A puszta peremén, a löszhátakon él legféltettebb madarunk a túzok; a kopár szikesen fészkel madárritkaságunk a sziki pacsirta. Május elején a tocsogókkal borított nedves szikfoltok fogyatkozó madara a szikicsér. A nádsűrűk gémtelepein él a nagykócsag, kanalas gém és az igen ritka batla. Tavasszal és ősszel a Hortobágy a vonuló madarak egyik legfontosabb pihenőhelye. Darvak tízezrei krúgatnak a puszta felett.

Kiemelkedő a pusztán élő rágcsáló populáció, melyek kiváló táplálékforrást biztosítanak az itt előforduló 29 ragadozómadár fajnak, melyek közül 14 rendszeresen vagy időnként itt fészkel /pl: pusztai sas, barna kánya/. A pusztai ölyv fő előfordulási területétől mintegy 2000 km-re izolátumként itt fészkel. A Hortobágy ad otthont Európa legnagyobb, mintegy 600 párt számláló kékvércse populációjának is.

Különleges természeti adottság – Hortobágy és a termálvíz.

Kulturális adottságok

A község kulturális lehetőségei szűkre szabottak. A színházi élményre vágyók Debrecenben (35 km) megtalálják az igényüknek megfelelő műsorokat. A kulturált környezetet a gyakori képzőművészeti kiállítások anyagai biztosítják, melyek állandó változást hoznak egy adott helység arculatában. A volt állami gazdaság ebédlőterme a nagyobb rendezvények színtere, 200-250 fő befogadására alkalmas. Itt látható az a Hortobágyi Körkép, melyet – az eredeti ifj. Kovács János (1890-1957) debreceni arcképfestő és grafikus által festett 7,5 m magas 100 m hosszú festményéről, mely 1945-ben megsemmisült - fényképek alapján egy ismeretlen festő Egyiptomban festett. 18 darabból áll, 1 m magas és 36 m hosszú.

A községben a régi emlékek bemutatására a Pásztormúzeum (egykori szekérállás) nyújt lehetőséget. A község házasságkötő terme egyben Galéria,. állandó kiállítási anyaga a Hortobágyi Alkotótábor tagjai által a Millecentenárium emlékére készített festményekből áll. Az önkormányzat az Országalapítás 1100., a község cím elnyerésének 30. évfordulójára nyitotta meg. A község főutcáján, a Faluházban időszaki kiállítások láthatók. A Hortobágyi Fogadóban a Hortobágyi Alkotótábor alkotásai díszítik az étterem falait. Az itt látható alkotások megvásárolhatók. 1998-ban nyílt meg a Pusztai Állatpark, mely őshonos magyar háziállataink küllemét, hasznosítását hivatott bemutatni.

Műemlékek, értékek

A község műemlékei közül a leghíresebb a Kilenclyukú híd melyet a fahíd elődök után 1827-ben Povolny Ferenc tervei alapján kőből építettek meg klasszicista stílusban. 1833-ban készült el. A híd hossza 167,3 m, szélessége 6,85 m. A boltívek nyílása 76,77 m. Magassága a meder fenekétől 7,9 m. A népi monda szerint – „Egyszer Ruzsa Sándort a Csárdában a pandúrok el akarták fogni, de Ő felpattant a lovára és mivel nem volt híd a folyón 9 szeretője állt a folyó vizébe és a hátukon ugratott át, így menekült meg.” – ezért van 9 lyuk a híd alatt. A ma 175 éves híd hősiesen állja a XXI. század közlekedés kihívásait.

A Hortobágyi Csárdát 1737-ben kezdték el átépíteni. Az idők folyamán többször átalakították. Falán Füredi Richárd alkotása örökíti meg Petőfi Sándor 1842-es útját Debrecenből Pestre.

A szekérállás /Pásztormúzeum/ a csárdával egy időben épült, de jelenlegi formáját 1785-ben nyerte el. Az állás embernek és állatnak egyaránt éjszakai védelmet nyújtott a régi időkben amikor egy-egy út hetekig tartott.

A pásztorépítmények a puszta ékszerei.

Seggen ülő hodály: földig érő náddal fedett tetőszerkezet, mely nyáron hűvös, árnyékos hely jószágnak, télen pedig meleg szállás.

Vasaló: nádból készült, szélvédett helyet adó főzőhely. Alaprajza vasalóra emlékeztet, innen kapta a nevét. Egyszerű, de igen praktikus alkotmány remekül kivezeti a füstöt, illetve, ha esik nem ázik meg a bent főző pásztor.

Kunyhó: egyszerű általában háromosztatú épület nádtetővel, vasalóval, gémeskúttal egyszerű kerítéssel körülvéve. A pásztor nyári szállásaként szolgál. A legismertebb a Sárkánykunyhó, mely a szürkemarha gulya nyári szállásánál található.

Gémeskút: az itatókat egy vagy több gémmel megépített szerkezet fából készült, időtállóbb alkotás, mint a többi pásztorépítmény. Pásztorok és turisták iránytűje.

Népi mesterségek: a csikósok között még élő tudás az ostorkészítés és díszítés, így pl: ifj. és id. Garai Lajos.

Fazekasság: a táj jellegzetessége a fekete kerámia. Készítőjük K. Nagy József munkaközben Mátán szívesen mesél eredetétől.

Sportolási-, hobby lehetőségek

Az idegenforgalom szempontjából a Hortobágyon mindig is a lovaglás, horgászat, vadászat volt a legismertebb. Azóta a sportolás lehetőségei bővültek, igazodva az idelátogatók igényeihez.

A lovaglási lehetőséget elsősorban a Mátai Ménes kínál, ahol kezdőknek, haladóknak, ugró- és díjlovaglás iránt érdeklődőknek is tartanak oktatást, de lehetőség van pusztalovaglásra és a fogathajtás rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket. A Hortobágy Puszta Kft. szerényebb lehetőségek mellett kínálja a lovaglás lehetőségét.

Vadászati lehetőségek: vaddisznó, őz, fácán, vadkacsa, vadliba, róka, nyúl elejtésére van kínálat. Vadászattal foglalkozó cégek: Hortobágyi Lúdtenyésztő Rt., Hortobágyi Dolgozók Vadásztársasága, Puszta Caccia 2000 Kft., Hortobágyi Nemzetei Park.

Horgászati lehetőségek: jelenleg a Hortobágy folyón a Nyugati főcsatorna bizonyos szakaszán és a Hortobágyi Halgazdaság Rt. erre kijelölt csatornáin lehet napi jegyet váltani.

Tenisz, úszás: mindkét lehetőség a Hortobágy Club Hotel szálloda szolgáltatásai közé tartozik, bárki igénybe veheti.

Futballpálya van a községben, elsősorban az itteni labdarugó egyesület és az iskolások használják, de kirándulók is igénybe vehetik.

Csónakázásra is van lehetőség a Hortobágy folyón.

Szálláslehetőségek

A Hortobágyra látogatók számát a szakemberek 200 000-re becsülik évente, ám a turisták 80%-a csak egy körutazás állomásának tekinti Hortobágyot és 20% az, aki napokig, ritkábban hetekig itt marad; madarászik, lovagol, természetfotózik, vagy bebarangolja a pusztát. A szálláslehetőségek adottak: a 2 napraforgós falusi szállástól a panziókon, kempingeken keresztül a 4 csillagos hotelig, és néhány kisebb üdülő, horgásztanya is található. A Hortobágy Club Hotel szállodához ún. üdülőfalu is tartozik. Egyéb szállodai szolgáltatás: uszoda, szauna, szolárium, kondicionáló terem, drinkbár, teniszoktatás.

Nemrég újították fel a Hortobágy-Halastón található Öregtói Vendégházat ***, mely elsősorban külföldi vadászvendégek körében kedvelt. Férőhelyek száma: 22.

Az egyszerűbb, családiasabb kellemes pihenést igénylők a Pásztortanya Vendégfogadót **, a Hortobágy Fogadót * vagy az Ökotúra Vendégház és Kempinget választhatják.

Diákok és nagyobb létszámú csoportok alacsonyabb árfekvésű elszállásolására kiválóan alkalmas a kollégium épülete.

2008. február 1-től érvényes szállásdíjak és alkalmazható kedvezmények:

1./ Szállásdíjak:

gyerek (4-18 éves kor között): 1.250.- Ft+ ÁFA/fő/éjszaka

felnőtt: 1.400.- Ft + ÁFA/fő/éjszaka

(A szállásdíj az idegenforgalmi adót nem tartalmazza!)

Kedvezmény:

3 éjszakától 10 %

25 fő fölött 10 %

(A 2 kedvezmény együttesen is alkalmazható.)

2./ Étkezési szolgáltatás díja:

gyerek

reggeli: 250.- Ft+ÁFA/fő

ebéd: 600.- Ft+ÁFA/fő

vacsora: 350.- Ft+ÁFA/fő

felnőtt

reggeli: 400.- Ft+ÁFA/fő

ebéd: 750.- Ft+ÁFA/fő

vacsora: 500.- Ft+ÁFA/fő

A községben a Hortobágy folyó partján fekvő Puszta Camping is várja a pihenni vágyó vendégeket.

Akik konkrétan családoknál akarnak vendégeskedni, arra is van lehetőségük.

Falusi szállásadók:

Bak Sándorné *** Kossuth u.15. 70/323-09-28 Szoba/fő: 2/5

Berzéki Jánosné **** Bojtár u. 14. 52/369-223 Szoba/fő: 4/8

Bódi Piroska ** Rózsa S. u. 5. 52/369-136 Szoba/fő: 2/4

Csibi Gáborné *** Arany J. u. 12. 52/369-204 Szoba/fő: 2/5

Domsitz János *** Hortobágyi u. 21/a. 52/369-032 Szoba/fő: 2/3

Dr. Déri János *** Petőfi tér 6. 52/369-181 Szoba/fő: 4/16

Hajduné Kiss Judit *** Sarkadi I. u. 14. 52/369-335 Szoba/fő: 4/10

Illés Dóra Mária **** Csikós u. 6. 52/369-335 Szoba/fő: 5/10

Katona Lászlóné *** Zoltai L. u. 7. 52/369-355 Szoba/fő: 2/4

Kiss Istvánné **** Czinege J. u. 3. 52/369-037 Szoba/fő: 3/7

Kovács Istvánné *** Arany J. u. 14. 52/369-205 Szoba/fő: 2/4

Könnyű Balázs *** Kossuth L. u. 17. 52/369-285 Szoba/fő: 2/6

Madárkórház Alapítvány*** Petőfi tér 4. 52/369-181 Szoba/fő: 4/16

Nagy Sándorné *** Rózsa S. u. 13. 52/369-318 Szoba/fő: 3/6

Oláh Istvánné *** József A. u. 7. 52/369-158, http://www.hortobagyiszallas.gportal.hu Szoba/fő: 3/6

Orosz Péterné *** Sarkadi I. u. 13. 52/369-567 Szoba/fő: 3/6

Smigróczki Pálné ** Zoltai L. u. 1. 52/369-352 Szoba/fő: 2/4

Szél Győzőné ** Jókai M. u. 5. 52/369-012 Szoba/fő: 2/5

A szálláson kívül reggelit, kívánságra helyi jellegzetes ételeket is készítenek. Vendégszeretetük jó hírnévnek örvend.

Vendéglátás

Vendéglátó helyek

Hortobágy Club Hotel Étterem-Bár ****

Hortobágy, Máta Tel: 06-52/369-020 Fax: 06-52/369-027

www.hortobagyhotel.hu

hortobagyhotel@axelero.hu

Hortobágyi Fogadó III. o.

Hortobágy, Kossuth u. 1. Tel/Fax: 06-52/369-137

Hortobágyi Csárda II. o.

Hortobágy, Petőfi tér 1. Tel: 06-52/589-339 Fax: 06-52/589-338

www.hortobagy.eu

info@hortobagy.eu

Pizzéria III. o.

Hortobágy, Petőfi tér 3-5. Tel: 06-52/369-024

Nyerges Presszó III. o.

Hortobágy, Máta Tel: 06-52/589-369 Fax: 06-52/369-087

www.hortobagy.eu

info@hortobagy.eu

Pásztortanya Vendégfogadó étterme III. o.

Hortobágy, 33-as főút 67. km Tel/Fax: 06-52/369-127

www.vendeghaz.hu

pasztortanya@freemail.hu

Általános iskola étterme IV. o.

Hortobágy, József A. u. 1. Tel/Fax: 06-52/369-488

Kilenclyukú Söröző és Bár III. o.

Hortobágy, Számadó u. 1. Tel/Fax: 06-30/954-3541

A kiemelt idegenforgalomnak köszönhetően itt is kialakult a mennyiségi és minőségi vendéglátás, de a minőség javítása érdekében a vendéglátóknak még van lehetőségük a javításra. Hortobágy a csárdáiról volt mindig is híres (XVII. században 40 működött). Jelenleg a Kilenclyukú híd lábánál működik az 1699-ben épült, többször bővített és átalakított, de alapjaiban a régi formáját megőrző Hortobágyi Csárda, mely a Hortobágyi Nemzeti Parkban tenyésztett szürke marhából, bivalyból, mangalicából, racka juhból, gyöngyösből készített, kizárólag bio minősítésű, speciális ételekkel várja a vendégeket.

A magyaros ételek, házias ízek kedvelői számára ajánljuk a Hortobágyi Fogadót.

A puszta nyugati kapujánál a Patkós Csárda, majd Debrecen felé haladva a Kaparó Csárda végül a keleti határon a Kadarcsi Csárda emlékeztet bennünket a hajdani fénykorra. A Meggyes Csárda és a Sas Csárda ma már múzeum. Külön bejelentésre nyitják ki.A

 
Intézmények

Közérdekű

Egyéb

Kapcsolatfelvétel   Látogatók száma: Impresszum