Kereső

Kezdőlap

Bemutatkozás

E-önkormányzat

E-ügyintézés

Adobe Reader letöltése


Jogszabály kereso


Társulási portál        Hírek        Nyomtatványok        Térkép        Laptérkép

Gazdaság

1966. január 1-jén önálló új falu kezdte meg működését, ahol ma 1621 ember él. Az itt élők büszkén vallják: nem akárhol élnek. A Hortobágyi Nemzeti Park területén - mely UNESCO bioszféra rezervátum - próbálnak összhangot teremteni az egyedülálló természeti és néprajzi értékek megőrzése, és a létfenntartáshoz szükséges gazdálkodás között.

Hortobágy kiemelkedő infrastruktúrával és jól működő humánszolgáltató intézményrendszerrel rendelkező település, mely létét elsősorban a községet létrehozó és fejlesztő valamikori Hortobágyi Állami Gazdaságnak köszönheti.

Ebből fakad a központi és külterületi települési szerkezet.

A központi település korszerű víz - és szennyvízhálózattal rendelkezik, az ivóvízhálózatra kapcsolt lakások aránya 93%, míg a szennyvízhálózatra kapcsolt lakásoké 53,2%(a község-központban 94%).

A településen a hulladékgazdálkodási szolgáltatást 2005. július 1-től a hajdúböszörményi székhellyel működő Hajdúsági Hulladékkezelő Telep végzi.

A Hajdúság 14 településén a Hajdú-Bihar Megyei Hulladékgazdálkodási Program részeként bevezetésre kerülő hulladékgazdálkodási rendszer jelentős előrelépés a térség hulladékgazdálkodásában, hiszen hosszú távú megoldást nyújt a hulladékok biztonságos elhelyezésére, valamint elősegíti a keletkező hulladékok újrahasznosítását.

A vezetékes gázhálózat a lakások 51%-ának biztosít kényelmes fűtési lehetőséget.

A külterületi települések szilárd burkolatú úton közelíthetők meg. A kül- és belterületen a lakások több mint 90%-a telefonnal rendelkezik.

A település közigazgatási területén közel 80 fő vállalkozó és 45 gazdasági társaság működik.

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt., Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht., a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. mellett a Hortobágy Club Hotel foglalkoztat helybeli munkavállalókat.

A községben szálloda, lovas házak, két fogadó, egy diákotthon és két kemping található. A falusi szállásadók 142 személyt tudnak elhelyezni, így a községben közel 900 férőhely várja a vendégeket. 16 különböző vendéglátóhely, több bolt biztosítja a lakosság és a nyáron idelátogatók ellátását.

A község lakóinak valamivel több, mint 10%-a az idegenforgalomból származó bevétellel egészíti ki jövedelmét.

A kulturális lehetőségeket: elsősorban szervezett műsorok, képzőművészeti kiállítások és a Faluház rendezvényei biztosítják.

A községben 180 gyermek oktatására alkalmas iskola, 86 férőhelyes diákotthon és 90 férőhelyes óvoda van. A Faluházban gyermekjóléti szolgálat, házi ápolási szolgálat és e-Magyarország Pont működik. Az egészségügyi ellátást két fő háziorvos két asszisztenssel, egy fő fogorvos vállalkozásban biztosítja, emellett időszaki speciális vizsgálatokra (kihelyezett szakorvosi ellátás) van lehetőség.

 
Intézmények

Közérdekű

Egyéb

Kapcsolatfelvétel   Látogatók száma: Impresszum