Kereső

Kezdőlap

Bemutatkozás

E-önkormányzat

E-ügyintézés

Adobe Reader letöltése


Jogszabály kereso


Társulási portál        Hírek        Nyomtatványok        Térkép        Laptérkép

Ügyfélkapu
Tájékoztató

Regisztráció

 

Az elektronikus ügyintézés lehetoségét az állampolgárok részére a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény biztosítja. Ennek két módja lehetséges: ha az ügyfél legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással rendelkezik, akkor közvetlenül kommunikálhat a hatósággal elektronikus úton. Elektronikus aláírás hiányában az ügyfélkapu teremti meg a biztonságos kapcsolatot. Az ügyfélkapu a www.magyarorszag.hu oldalon található. Az ügyfélkapu használatának feltétele a regisztráció.

 

Az ügyfélkapu használatához Önnek létre kell hoznia saját ügyfélkapuját, mely a következo lépésekbol áll:

 

- regisztrációt kell indítania, adatkezelési nyilatkozatot kell aláírni,

- igazolnia kell személyazonosságát (hitelesítés),

- majd személyes ügyfélkapuját aktiválni kell egyszer használatos kódjával (elso belépés),

- elso belépéskor jelszava megváltoztatására, adatai egyeztetésére, kiegészítésére van szükség az azonosítás érdekében.

 

Regisztráció módja

 

Ügyfélkapu létesítését bármely természetes személy ingyenesen kezdeményezheti. Több személyes ügyfélkapu is létrehozható, viszont ezek már nem ingyenesek. Díjuk a mindenkori általános tételu eljárási illeték összegével megegyezo igazgatási szolgáltatási díj, jelenleg 2200 forint.

 

Regisztrálni bármely okmányirodában lehet. Az okmányirodai regisztráció során az ügyfélnek igazolnia kell személyazonosságát, aláírásával hozzá kell járulnia adatainak kezeléséhez (Adatkezelési nyilatkozat), meg kell adnia e-mail címét, majd ezután a Központi Hivatal a megadott adatokat a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban (vagy az alá nem tartozó külföldiek esetében az idegenrendészeti nyilvántartásban) ellenorzi.

 

Az ügyfél személyazonosságát igazolhatja:

1. Személyazonosító igazolvánnyal,

2. Útlevéllel,

3. 2001. január 1. után kiállított kártya formátumú vezetoi engedéllyel

 

A személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá nem tartozó külföldiek esetén az azonosítás az útlevél, valamint - ha azzal rendelkezik - a magyarországi tartózkodásra jogosító engedély alapján történik.

 

A személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá nem tartozó EGT tagállamok állampolgárainak azonosítása útlevél vagy más személyazonosításra alkalmas okmány alapján történik.

 

A felhasználói nevet Ön választja, azonban amennyiben az Ön által választott név már létezik a korábbi regisztráltakat tartalmazó adatbázisban, újat kell választania.

 

A felhasználói név formátumára vonatkozó szabályok:

-          Nem lehet szóköz az elején és végén

-          Minimum 4 karakter hosszú legyen

-          Legalább 3 eltéro karaktert tartalmazzon

 

A regisztráció indítható bármely okmányirodában személyesen, vagy a www.magyarorszag.hu oldalról is a Regisztrációs adatlap kitöltésével és elküldésével. Ez utóbbi esetben egy ideiglenes regisztrációról beszélünk, amely korlátozott szolgáltatásokra jogosítja az ügyfelet mindaddig, amíg okmányirodai regisztrációval nem erosíti meg ügyfélkapu létrehozási szándékát. Amennyiben ezt 30 napon belül nem teszi meg, törlodik a rendszerbol.

 

Milyen adatokat kell megadnom a regisztráció során?

 

Ideiglenes regisztráció esetén a következo adatokat kell megadnia:

-          családi és utónév

-          születési családi és utónév

-          születési hely

-          születési ido

-          anyja születési családi és utóneve

-          állampolgárság

-          felhasználói név (lásd fentebb)

-          elektronikus levélcím

 

Személyes megjelenés esetén csak a személyazonosság igazolására, e-mail cím és felhasználói név megadására van szükség.

 

A regisztrációt követoen az Ön által megadott e-mail címre a rendszer elküldi egyszer használható (aktiváló) kódját, amelyet az ügyfélkapu felületén aktiválnia kell és elso belépéskor meg kell változtatnia. Az új jelszóval szemben támasztott követelmények:

-          legalább nyolc karakter

-          nem lehet benne ékezetes betu, @ karakter

-          kis- és nagybetu érzékeny

-          tartalmaznia kell legalább két számot

-          tartalmaznia kell kis- és nagybetut

 

Az aktiválást 5 napon belül el kell végezni, ellenkezo esetben a rendszer törli a regisztrációt. A regisztrációkor kapott azonosító és ahhoz kapcsolódó jelszó bizalmas kezelése az ügyfél feladata.

 

Az ügyfélkapu érvényességi ideje

 

Egy már létrehozott személyes ügyfélkapu érvényességi ideje az Ön által - aktiváláskor adott egyedi jelszó érvényességi idejével azonos. Ez alapesetben a rögzítéstol számított 5 év.

 

Amennyiben a jelszó érvényességi idejének lejárta elott nem rendelkezik ügyfélkapuja érvényességi idejének meghosszabbításáról (a regisztrációs adatlap érvényességi idejének meghosszabbításával), úgy adatai törlodnek, és az ügyfélkaput megszüntetjük.

 

Elektronikus szolgáltatások

 

A regisztrációt követoen elektronikus ügyintézésre a www.e-tarsulas.hu oldalon van lehetosége. A megfelelo település kiválasztását követoen az ügyfélkapu linkre kattintva a központi ügyfélkapun keresztül beléphet a rendszerbe. Elso belépéskor szükséges a regisztráció alkalmával megadott adatainak (név, születési név, anyja neve, születési hely, ido) egyeztetése és állandó lakcímének megadása a viszontazonosítás érdekében.

 

A kistérségi társulás által létrehozott elektronikus ügyviteli rendszer segítségével módjában áll  hatósági ügyekben ügyindító kérelmet elektronikus úton benyújtani és egyes ügyekben elektronikus ügyintézést kérni, ügyét elektronikus úton nyomon követni.

 

 A rendszerrel kapcsolatos észrevételeiket az iker@ekozig.hu címre várjuk.

Hatékony és gyors ügyintézést kívánva, üdvözlettel:

 

 


 
Intézmények

Közérdekű

Egyéb

Kapcsolatfelvétel   Látogatók száma: Impresszum