Kereső

Kezdőlap

Bemutatkozás

E-önkormányzat

E-ügyintézés

Adobe Reader letöltése


Jogszabály kereso


Társulási portál        Hírek        Nyomtatványok        Térkép        Laptérkép

Köszöntő


Köszönti Önt Hajdúnánás!

Ma, tegnap, holnap - a múló idõ fogalmai. E közel 20.000 lelket számláló település szándékai szerint õrizni kívánja gazdag történelmi múltját, bemutatni lendületes jelenét és tervezni biztató jövõjét.

A köztudatban ma is az él leginkább, hogy Hajdúnánás teljes egészében hajdútelepülés, tehát történelmét 1605. december 12-tõl - a Bocskai által adományozott Korponai Kiváltságlevéltõl - számítja. Ez azonban tévedés, hiszen a település õsérõl már a XII-XIII. századtól tudunk. A Váradi Regestrum említi elõször Nánást, amely a késõbbiekben fõként Nánásmonostora név alatt bukkan fel, jelezve és egyértelmûvé téve, hogy egyházzal is rendelkezik. Kétségtelen azonban, hogy Hajdúnánás városi rangját 1605-ben kapta meg és híven õrzi azóta is.

A város ezen túl számokban is megjeleníthetõ. Néhány adat, mely „nem látható”, de meghatározó egy város életében: A villamoshálózat hossza 112,8 km, szilárd burkolat fedi a csaknem 100 km hosszúságú belterületû utak 90%-át. 85 km vízvezeték hálózza be a várost, és több mint 65 %-ban a lakásokat gázzal fûtik. Minden lakás be van kapcsolva a kommunális hulladékgyûjtésbe.

 

Örömünkre szolgál országunk, keleti régiók fejlesztési koncepcióra való törekvése, s az erre irányuló Európai Uniós támogatási rendszerek megjelenése.

 

Nagy várakozás elõzi meg az M3-as autópálya újabb szakaszainak építését, hiszen ez közvetlenül bekapcsolja Hajdúnánást az ország vérkeringésébe. 2006. decemberében 3 km-re lesz a várostól az autópálya.

 

Egy település reménye azonban nem csak a kormányzati intézkedésektõl marad életben. Az itt élõk sorsuk formálását önmaguktól is számon kérik. Partnert keresnek. Kevés település az, amely nem riválist, inkább partnert lát a szomszéd településben, ahol az együttgondolkodás a meghatározó. Ez a gondoskodás mód az, amellyel megszólítjuk mindazokat, akik lehetõséget látnak e városban, hogy befektetõként részesei legyenek jövõje formálásának. A vállalkozások sikerének egyik feltétele adott. Az itt élõk szorgalma, felkészültsége, tenni akarása garantált. Sajnos miként az ország más területén itt is számottevõ a munkanélküliség. A város önkormányzata szeretne olyan gazdasági környezetet kialakítani, amely a legkedvezõbb a befektetõk számára.

 

A történelmi és építészeti emlékek megõrzésén, a hagyományok ápolásán túl a város törekvése az idegenforgalom fejlesztése. E program keretében 2005-2006-ban megújul a város fõtere.

 

Hitem szerint a kulturált környezet kialakításával - kihasználva a mozgásszervi megbetegedések gyógyításra alkalmas termálvíz vonzerejét - helyes törekvés az, hogy idegenforgalmunkról ismert településként tartsanak bennünket nyilván, országhatáron innen és túl. E szándékunkat erõsíti a lengyel-magyar barátság, mely a lengyelországi Ustron várossal 1993. óta testvérvárosi kapcsolatban ölt testet. Partner településünk továbbá a szlovákiai Piestany és a romániai Érmihályfalva is.

E kapcsolatoknak is köszönhetõ, hogy a hazai, a német és a holland turisták mellett több száz lengyel és szlovák turista üdül évente Hajdúnánáson.

 

Barangoljanak kedvteléssel honlapunkon és látogassanak el hozzánk Hajdúnánásra!

  

                                                  

Barátsággal:

            Dr. Éles András

            polgármester

 
Intézmények

Közérdekű

Egyéb

Kapcsolatfelvétel   Látogatók száma: Impresszum